След водосвет

Дадоха старт на строителството на третия корпус на „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен” ООД
 

 
След водосвет отслужен от плевенски свещеници беше направена първа копка, която даде старт на строителството на третият корпус на „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен” ООД в Плевен. Церемонията започна в 12 ч. навръх християнският празник „Св. вмч. Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София”. На мястото, на което ще се издига пететажната сграда, управителите на „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен” ООД д-р Елиза и Йордан Георгиеви и доц. д-р Венци Росманов, разбиха бутилка шампанско в кофата на багер, с която беше загребана първата копка. На водосвета присъства екипът на „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен” ООД, много приятели и благодарни пациенти.
Управителят д-р Йордан Георгиев съобщи, че в новата сграда ще се настанят отделение по хемодиализа, ще се разкрие стоматологичен център, но ще се разшири вътрешното отделение. Предвидено е в сградата да се създаде отделение по реанимация и по-точно за дихателна реанимация, каквото няма в Плевенска област. В сградата ще има и зала за обучение. Това се налага заради факта, че болницата е в процес на акредитация за учебна дейност. В най-скоро време в нея ще започне обучение на специализанти от МУ-Плевен. „Доста е амбициозна задачата, която сме си поставили в тези трудни времена. Надяваме се, че старта на новата сграда ще бъде даден до няколко месеца, но всичко това зависи от времето и строителите”, каза д-р Георгиев. Той поясни, че в бъдеще по проект е предвидено да има и топла връзка, която да свързва сградите, но за това е нужно разрешение на местния парламент, тъй като сградата ще минава над общинска земя. В момента вървят и преговори с плевенски фирми, на които предстои да се възложи изпълнението на обекта.
 

 
Д-р Елиза Георгиева, която е упрявляващ съдружник на „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен” ООД и учредител на фондация „Св. Иван Рилски”, каза че е особено щастлива, че точно в деня на „Св. вмч. Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София” е направена първата копка на третата сграда. „Преди две години точно на този ден беше открита сградата на „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен” ООД. Решението за първата копка на третата сграда дойде, тъй като настоящата се оказа тясна. Имаме много идеи, които ще реализираме в бъдеще, но и десетки пациенти, които ни търсят, а искаме да им предложим – качествена медицинска помощ”, заяви д-р Георгиева.
 

 
В новата сграда ще бъдат разкрити 50 легла, като в този брой не са включени леглата за отделенията по хемодиализа и реанимация. Целта е да се разшири вътрешното отделение, което функционира в момента – не само с легла, но и с нови специалности. Сега медиците от отделението срещат трудности с недостига на легловата база. Сред новите специалности, които ще влязат към вътрешното отделение са гастроентрология, но и ще бъдат привлечени и нови кардиолози. Със старта на новата сграда ще се разкрият около 30 работни места. „Наша гордост е, че успяхме да станем база за обучение на специализанти от Медицинския университет. В болницата имаме две клиники, които се ръководят от хабилитирани лица, но има и доста асистенти, които работят в структурата ни. Важно е, че ще може да бъдем полезни с опита и познанията, които имаме когато станем база за обучение и Университетска болница”, каза д-р Георгиева.