Отделение по образна диагностика

Отделение по образна диагностика

Отделение по образна диагностика

Отделението по Образна диагностика към МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен разполага с последно поколение ядрено магнитен резонанс, конвенционални рентгенови апарати, ултразвуков апарат, остеоденситометър на рентгенов принцип DXA, мобилни рентгенови апарати, ортопантомограф  –  за панорамни зъбни снимки и апарат за секторни зъбни снимки.

Лекарите, работещи в отделението по “Образна Диагностика”  са с признати специалности, профилирани в различните подспециалности като спешна диагностика, магнитен резонанс, компютърна томография, мамографска диагностика, ултразвукова диагностика, интервенционална рентгенология, нуклеарна медицина и онкология.

Философията на работещите в отделението по “Образна Диагностика” в МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен е ориентирана изцяло към пациента. Ние вярваме, че здравеопазването в България може да бъде на високо ниво!

Ехографска диагностика​


Ехографията, известна още като сонография и ултразвуково изследване, е позната в медицинската диагностика от преди повече от 20 години и се използва рутинно в клиничната практика.

При ехографията физичната енергия, която се използва за получаване на образа на изследваната област от тялото, е ултразвукът. Тези високочестотни вълни се генерират от специфични (пиезоелектрични) кристали, които се намират в сондата (трансдюсер), с която се извършва изследването. Освен да излъчват ултразвукови вълни, тези кристали също регистрират вълните, които се отразяват при преминаването им през вътрешните органи. Ехографският образ се получава на базата на различната плътност на тъканите, следователно различното поглъщане и отразяване на ултразвуковите вълни. Те се преработват и се появяват като картина на монитора, която лекарят разчита.

Кога се използва ехографията?
Ултразвукът е много широко приложим метод за диагностициране на различни заболявания. При коремната ехография задължително се оглеждат черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, слезката, бъбреците, големите кръвоносни съдове (коремна аорта и долна куха вена). В някои случаи може да се огледа кухината на стомаха, а също и големи образувания в стените на червата. В областта под пъпа се наблюдават органите в таза- пикочен мехур, матка, яйчници, простата. Лимфните възли обикновено не са видими, но при напреднали възпалителни или туморни процеси могат да се открият пакети около големите кръвоносни съдове и в ингвиналните гънки.

Необходима ли е предварителна подготовка?
Преди ехография на коремни органи не трябва да приемате храна в продължение на 8-12 часа преди изследването, за да се избегне образуването на газове в червата, което значително влошава качеството на получените образи. За изследване на черния дроб, жлъчния мехур, далака и панкреаса не трябва се приемат храни богати на мазнини. За ултразвуковото изследване на бъбреците може да се наложи да изпиете 4-6 чаши вода 1-2 часа преди теста. Така мехурът действа като акустичен прозорец и по този начин се постига по-добро изображение на тазовите органи.
Бурното развитие през последните години на ултразвуковата диагностика в техническо отношение, усъвършенстваните методики, богатата информативност, нейната безболезненост и безвредност, я правят търсен и широко използван способ за откриване на различни болестни промени в човешкото тяло.


Отделението разполага с ехограф с възможности абдоминална ехография, изследване на кръвоносни съдове – Доплер ехография, повърхностни структури – щитовидна жлеза, гърди, стави, ендовагинални гинекологични изследвания. Втори преносим ехограф се използва при диагностика на лежащо болни.

Ултразвуково изследване на млечните жлези 

Всяко едно патологично състояние на гърдата може да наложи допълнително уточняване с помощта на ултразвуково изследване. То се провежда с апарат с висока разделителна способност от квалифициран лекар като получената информация допълва тази, получена при мамографията. Ултразвуковото изследване на млечните жлези е показано при пациенти в детеродна възраст поради липсата на йонизиращо лъчение.

Ехография на тазобедрени стави
Ортопедичните профилактични прегледи в ранна детска възраст са от особена важност тъй като евентуалното лечение е лесно и не изисква оперативна намеса. Ехографското изследване на тазобедрените стави при бебета между 0 месеца и 1 година цели предотвратяването на изкривявания и дислокация, които биха имали трайни последсвия върху здравето на пациента. Неслучайно тази профилактика е задължителна в повечето западни държави, което води до минимализиране на усложнения в зряла възраст.

Доплерова сонография
Доплеровата сонография е най-общо казано ехографско изследване на кръвоносните съдове, което използва известния от физиката Доплеров ефект за изобразяване на движението на кръвта в тях. Ултразвуковият метод предоставя визуалиране на цялостното мозъчно кръвообращение с всички магистрални съдове. „С цветното дуплекс скениране получаваме сравнително точна информация за състоянието на конкретните артерии и вени, което ни дава възможност да открием ранните и напреднали съдови промени в мозъка. Това има огромно значение за ранната диагностика на атеросклерозата, и за профилактиката и лечението на мозъчно-съдовата болест”, обяснява неврологът д-р Пламен Петков. Доплеровата сонография е задължително изследване след прекарани транзиторни исхемични атаки, след исхемични мозъчни инсулти, при пациенти с артериална хипертония, метаболитен синдром, както и при такива с доказана атеросклероза. Важно е да се изследват и хората с наличие на съдови рискови фактори, като захарен диабет, дислипидемия, а също и тези, които имат близки роднини, прекарали мозъчни инсулти или сърдечни инфаркти. Методът се прилага и при здрави хора, които се оплакват от постоянно и необяснимо главоболие, нарушение на концентрацията, паметта, имат замайване, световъртеж или изведнъж откриват, че им е трудно да се справят с обичайните си работни задължения, когато те са свързани с интелектуален труд. За това е добре всеки човек в зряла възраст поне веднъж да си направи такъв тип скринингово изследване, което би позволило да се види състоянието на кръвоносните му съдове, препоръчват опитните невролози. Изследването чрез цветно кодираната дуплекс сонография е напълно безвредно дори за бременни жени и малки деца, може да се извършва многократно, като се проследява ефекта от лечението и се поема от Здравната каса.

Магнитен резонанс

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) от последно поколение заработи от октомври 2010 в ДКЦ Св. Панталеймон – Плевен. Той е единствен в Югоизточна Европа и в световен мащаб е предпочитана технология за диагностика на злокачествени заболявания, която надминава значително скенерите.
С него приоритетно се изследват меки тъкани във всяка една област на човешкото тяло. Това  е единствения метод, който дава възможност за точно диагностициране на множествена склероза, неинвазивно изследване на съдовете на мозъка, травми на коляно, гръбначни патологии и др. Осново преимущество на ЯМР е това, че той е безвреден метод на изобразяване.
Специално обучен екип от специалисти по образна диагностика, рентгенолози, анестезиолози и лаборанти работят със сложната технология. Магнитният резонанс дава изключително качествено и добро изображение, което я прави незаменима при диагностиката на редица трудно откриваеми заболявания.
Магнитно-резонансната томография е засега единственият неинвазивен метод за оценка на структурата на гръбначния мозък и най-информативният, за изобразяване на гръбначния стълб.
Голям брой заболявания на централната нервна система са достъпни за диагностика само с магнитно-резонансна томография – множествена склероза, остри  микроинсулти, исхемични огнища в мозъчния ствол и гръбначния мозък, микрокръвоизливи, инфекции на мозъка и обвивките, метаболитни заболявания, някои видове томори и др.
Насочването за магнитно-резонансно изследване става от лекуващия лекар, който трябва да изпрати пациента с кратко описание на заболяването и работна диагноза. Изборът на конкретен протокол за магнитно-резонансно изследване при отделния пациент се прави от специалист по образна диагностика, който има познания за диагностичната стойност на метода и използваните технически протоколи.
В повечето случаи не се изисква предварителна подготовка преди провеждане на магнитно-резонансно изследване на нервната система, но следва да се спазват общите изисквания с оглед отделяне на пациенти с противопоказания, най-важни от които са пациенти с пейсмейкър, други кардиостимулатури, кохлеарни импланти и стоманени импланти в тялото.
Изследването се извършва в специален апарат – магнитно-резонансен томограф, при което пациентът е в легнало положение и е поставен в отвора на машината. Около тялото му или под него се поставя антена (бобина), която служи за приемане на сигналите от изследваната област.
Прегледите се осъществяват след предварително записване. Нашите регистратори са добре информирани за основните показания и противопоказания за провеждане на отделните типове образни изследвания и са готови да окажат съдействие или реализарат своевременна консултация с лекар специалист при нужда. Предварително записаният час за преглед подкрепя идеята ни за пълно съдействие и спестяване на времето, отделено за преглед. При нужда изследването може да се направи и с анестезия. В зависимост от сложността на обработката на получените образи и медицинския анализ, резултатите се получават в рамките на 2 до 24 часа. За тези от Вас, които желаят, документите от проведеното изследване, могат да бъдат изпратени на предварително предоставен адрес.

Кои са най-честите приложения на МРТ?


Изследване на мускуло-скелетнатат система.
Често се използва за изследване на коляно, глезен, рамо, лакът и  китка. Методът оценява детайлно меките тъкани като сухожилията и връзките  в ставите, като се откриват дори и съвсем дискретни  увреди. МРТ диагностицира  и болестите на гръбначния стълб като дискови хернии, спинална стеноза, тумори на гръбначния стълб и др.

Изследване на тумори
Органите на гръдната клетка и корема, като черен дроб, панкреас, надбъбреци, бъбреци и т.н. могат да бъдат изследвани детайлно. МРТ се използва при определени обстоятелства и за диагностика на органите на мъжките и женски репродуктивни органи, както и на правото черво.

Магнитно-резонансно изследване на черен дроб, панкреас, жлъчни пътища и жлъчен мехур
Магнитнорезонансното изследване на черния дроб, панкреаса и жлъчните пътища е показано при редица туморни и възпалителни заболявания. Възможността за визуализиране на промените в тъканите след аплициране на различни видове контрастни материи го правят метод на избор в случаи, когато останалите изследвания не могат да отговорят на клиничното питане. Липсата на рентгеново лъчение при провеждане на изследването е предимство при бременни, жени в детеродна възраст, малки деца и пациенти, при които се налагат чести контролни изследвания.
Т.нар. Магнитно-резонансна холецисто-панкреатография позволява по безболезнен път да се изобразят разширените жлъчни пътища при пациенти със жълтеница.

Магнитнорезонансно изследване на млечните жлези
Магнитнорезонансното изследване на гърдите е образен метод, който не използва рентгеново лъчение, а се основава на взаимодействието на магнитни полета и радиофреквентен пулс за получаване на детайлен образ на гърдите. По-време на изследването се инжектира контрастна материя, чрез което допълнително се повишава специфичността на метода за откриване на злокачествени формации.
Магнитнорезонансното изследване не може да замести мамографията. Двата метода се допълват, като информацията от тях позволява много по-прецизна оценка на гърдите.

Магнитно-резонансно изследване – етапи

I етап: Подготовка
Половин час преди самото изследване ще получите бланка с няколко въпроса, както и с писменото ви съгласие за извършване на изследването. Необходимо е да отбележите:
•    дали имате някакви алергии; скрининговото МР изследване на гърдите включва инжектиране на контрастна материя през вена на ръката. Необходимо е да се знае дали имате алергии, за да се избегнат усложнения, свързани с контрастното вещество;
•    дали имате бъбречни проблеми; при хора с бъбречни увреждания контрастното вещество би могло да предизвика усложнения;
•    дали имате метални стуктури в тялото си (напр. изкуствена става), както и дали ви е поставен пейсмейкър, слухов апарат и пр.;
•    дали кърмите; препоръчително е да спрете да кърмите 12-24 часа след изследването, за да елиминирате контрастната материя от тялото си;
Лаборантът ще ви въведе в стая, където е необходимо да оставите всички бижута и метални предмети, които носите. Ще ви бъде дадена болнична престилка, която да облечете и ще ви бъде поставен абокат на ръката, през който ще се въведе контрастната материя.

II етап: Изследване
В зависимост от това колко изображения са необходими, изследването може да продължи до 30-45 мин. Лаборантът ще Ви информира за времето, което остава, когато Ви изследват.
• Ще легнете на масата в удобно положение Дори след като лаборантът напусне стаята ще имате възможност да разговаряте с него чрез интерком.
• Трябва да сте неподвижен по време на изследването. В зависимост от вида на изследването е възможно да се наложи поставяне на контрастно вещество венозно, за да се подобри видимостта на отделни структури и тъкани.

Какво ще се случи по време на изследването?
МРТ е безболезнено изследване. Ще чувате ритмичен шум „тропане“ по време на изследването, което периодично се променя по вид. Ще получите слушалки, които ще намалят шума и ако желаете, можете да слушате музика по време на прегледа.

Какво да очакваме от резултата?
Радиологът ще прегледа получените образи. В случай, че бъде открита съмнителна находка, болницата разполага със сектор по мамодиагностика, където е възможно:
•    да се проведат допълнителни диагностични изследвания (напр. ехография на гърди);

Мамографски кабинет


Какво е мамографията?
Мамографията е техника, използвана в продължение на години, за диагностициране болестите на млечната жлеза както при жените, така и при мъжете. Дигиталната мамография е образен метод, при който с ниска доза рентгеново лъчение се визуализират тъканите на млечната жлеза. Това е най-разпространеният метод за диагностика на заболяванията на гърдата. Методът е признат в света като най-добър вариант за ранна диагностика на рака на млечната жлеза и се прави при жени, които нямат оплаквания или видими промени в гърдите.

(*важно: ВСИЧКИ ЖЕНИ НАД 40 г. ТРЯБВА ЕЖЕГОДНО ДА ХОДЯТ НА ПРОФИЛАКТИЧЕН МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД И ДА СИ ПРАВЯТ МАМОГРАФИЯ).

Предимствата на мамографията са високата разделителна способност, позволяваща да се визуализират малки патологични находки, както и по-ниската доза йонизиращо лъчение. Лекарите в МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен са сертифицирани рентгенолози с богат опит в областта на мамологията. Ние използваме най-съвременно оборудване за рентгенографии – мамограф с дигитализация, ехограф и ядрено-магнитен резонанс оборудван с бобини и софтуер, подходящи за изследване на заболяванията на гърдата осигуряват пълният ред образни методи за скрининг и диагностика на рака на гърдата.
Какво е скрининг / превантивна мамографията?
Скрининговите мамографии се извършват на пациенти, които са асимптоматични и не отговарят на приетите критериите за мамография. Тези критерии са: възраст (над 40 г.) и фамилна анамнеза за рак на гърдата. Скрининг мамографията обикновено включва изображения на двете гърди; броят на изображенията зависи от пациента. Целта на този вид изследване е откриването на рака на гърдата, когато все още е твърде малък, за да бъде усетен от жената или лекаря по време на физикално изследване. Ранното откриване на началните стадии на рака на гърдата чрез скрининг мамография драстично увеличават шансовете за успешно лечение на заболяването. Колкото по-рано се диагностицира болестта, толкова по-големи са шансовете за пълно излекуване. При откриване на рак на гърдата в локализирания стадий (преди разпространението му към лимфните възли), петгодишната преживяемост е 98%. Ако ракът се е разпространил регионално към аксиларните (подмишничните) лимфни възли, процентът пада до 76%. Ако изпитвате необичайна тежест, болка или забележите бучка в гърдата си (дори ако сте под 30-годишна възраст), незабавно се свържете с вашия личен лекар за диагностична оценка. Най-доброто лечение за заболяванията на гърдата е ранното им откриване.

Жените над 20-годишна възраст трябва да извършват самостоятелно изследване на гърдите си ежемесечно.
Жените между 20-39 г. трябва да бъдат преглеждани от мамолог веднъж на три години.
Жени над 40 годишна възраст трябва да бъдат преглеждани от мамолог, както и да си правят мамография ВСЯКА ГОДИНА.

Какво е диагностичнa мамография?
Диагностичните мамографии се извършват на пациенти с оплаквания от гърдите (например необичайна тежест, болка или бучка в гърдата). При това изследване се правят допълнителни изображения на гърдите, които внимателно се преглеждат. Допълнителните изображения, които ще бъдат получени, са съобразени с потребността на пациентите от рентгенолог. Това може да включва и ултразвуково изследване; затова по времето на този преглед присъства и рентгенолог, който да обсъди резултатите от Вашите изследвания. Пълната диагностика може да покаже, че лезията или областта на анормалната тъкан има голяма вероятност да бъде доброкачествена (не е раково заболяване), и въпреки че шансовете да се трансформира в рак да са ниски, лекарят може да настоява за вторично изследване след няколко месеца. В случаите, в които диагностичната мамография показва липса на болестни промени, ще бъдете инструктирани да продължите с рутинните скринингови мамографии. И накрая, след анализиране на изображенията от диагностичната мамография лекарят може да ви предложи извършването на биопсия. Това може да бъде направено с игла или чрез отворена хирургична биопсия. Препоръката за биопсия не означава непременно, че промените са в резултат на рак. Около 70% от всички лезии на гърдата, които се оценяват с биопсия, са доброкачествени.

Как да се подготвя за мамография?
Когато пристигнете за мамография, за предпочитане е да сте облечена с дрехи от две части, тъй като ще Ви помолим да свалите всичките си дрехи от кръста нагоре. Не използвайте лосиони, пудри, парфюми или дезодоранти в областта на гърдите и под мишниците в деня на Вашето изследване (частици от химикалите могат да нарушат изображенията). Ако все още сте в репродуктивна възраст, добре е изследването да не се прави в седмицата преди месечния цикъл, когато гърдите на жената са напрегнати. Моля, доносете всички предходни образни изследвания – сравнението с предходни изображения е много ценно за правилната оценка на Вашето състояние.

Какво мога да очаквам по време на моето посещение?
При пристигането Ви ще Ви помолим да попълните въпросник. Анамнезата е много важна при мамографията и може да бъде много ценен инструмент за рентгенолога. Лаборант ще Ви разясни процедурата и ще Ви предложи да попълните формуляр за информирано съгласие. След това ще Ви въведат в мамографския кабинет. След като се съблечете (от кръста нагоре), гърдите ви ще бъдат поставени на статива на апарата. След това ще почувствате натиск, тъй като се прилага компресия на гърдата – чрез това притискане с „лопатките“ на машината се прави оценка на тъканите на гърдите. Получаването на изображения отнема едва няколко минути. Вашите снимки ще бъдат разгледани и интерпретирани от високо квалифицирани специалисти по образна диагностика.

Компютърен томограф

Мултидетекторния КТ с инжектор се използва за рутинни изследвания и за високо специализирани мултифазови контрастни с 3D реконструкции, пулмоангиографии, КТ урографии, флебографии и артериографии. Работи се заедно със специалистите невролози в областта на неврорентгенологията с целия диапазон от образни методи, с помощта на които се диагностицират патологични промени на главния и гръбначния мозък, мозъчните обвивки, гръбначния стълб, кръвоносните съдове на мозъка и гръбнака, орбитите, вътрешното и средно ухо, периферните нерви. С колегите пулмолози в диагностика  на заболяванията на органите в гръдния кош – гръдна стена, бели дробове и плеври,  диафрагма и структури на средостението (медиастинума). Последното включва органи като тимус, трахея и главни бронхи, хранопровод, медиастинални лимфни възли. Гастро-интестиналната диагностика е фокусирана върху изследванията на гастро-интестиналния тракт – хранопровод, стомах, черва, черен дроб, жлъчен мехур, панкреас. Широко използвани са методите на урорентгенология – мултифазови КТ изледвания на заболяванията на бъбреци, уретери и пикочен мехур. Рутинно се провеждат КТ ангиографии на аортна дъга,торакална и абдоминална аортографии,периферни ангиографии на горни и долни крайници.
Компютърна томография
Компютърна томография – рентгенов метод за получаване на детайлен образ на анатомични срезове чрез компютър, който обработва масив от данни (числени стойности) за интензитета на преминалото през тъканите рентгеново лъчение. Методът комбинира възможностите на рентгеновите и компютърните технологии и дава възможност за получаване на последователни, напречни срезове на органите на човешкото тяло.
Компютърната томография е основен метод за образна диагностика, при който тялото на човека се представя „разрязано на тънки филии“. Получава се чрез рентгенови лъчи и сложна компютърна обработка. Полученият образ е с многокократно увеличени параметри за разграничаване на плътността на тъканите и органите и на разстоянията между  oтделни  точки от тях. Получените образи могат да се обработват допълнително (т.н. постпроцесинг) и да се представят  в различни равнини, обемно (3D), както и компютърно да се подчертаят кръвоносните съдове (КТ ангиография). Компютърната томография служи за установяване на налични заболявания, както и за контрол на резултатите от приложеното лечение. Това е най-често използваният метод за диагностика на спешни случаи и травми.  Изследването се извършва в легнало положение, на специална процедурна маса на апарата, която се движи в отвора на модула, генериращ  рентгеновото лъчение. 

Компютър-томографско изследване на стомаха, панкреаса и жлъчния мехур
Компютър-томографското изследване на стомаха, панкреаса и жлъчният мехур е изследване, което се назначава от лекар с ясно зададено към рентгенолога клинично запитване. Изследването се провежда на гладно, като предварително пациентът изпива определено количество вода, позволяваща «визуализирането» на промените в лумена на стомаха. Инжектирането на контрастна материя във вената по време на изследването позволява оценка на кръвоснабдяването на изследваните органи, както и характеризиране на определени патологични формации.
Приложението на метода е широко и е неразделна част от изследванията, провеждани в спешната медицина, онкологията, при пациенти с жълтеница, панкреатити, както и за проследяване на ефекта от проведеното лечение.

Компютър-томографско изследване на черния дроб
Компютър-томографското изследване на черния дроб е изследване, което се назначава от лекар с ясно зададено към рентгенолога клинично запитване. Изследването се провежда без и с аплициране на контрастна материя във вената с оглед визуализиране на кръвоснабдяването на черния дроб, както и характеризиране на определени патологични формации.
Приложението на метода е широко и е неразделна част от изследванията, провеждани в гастро-ентерологията, онкологията, при пациенти с жълтеница, както и планиране на по-сложни оперативни интервенции и проследяване на ефекта от проведеното лечение.

Компютър-томографско изследване на отделителна система
Компютър-томографското изследване на отделителната система е изследване, което се назначава от лекар нефролог или уролог с ясно зададено към рентгенолога клинично запитване.
Изследването се провежда без и с аплициране на контрастна материя във вената с оглед визуализиране на кръвоснабдяването на бъбреци и пикочен мехур както и характеризиране на определени патологични формации.
Приложението на метода е широко и е неразделна част от изследванията, провеждани в урологията, нефрологията, онкологията, при пациенти с бъбречно-каменна болест, както и планиране на литотрипсия и по-сложни оперативни интервенции и проследяване на ефекта от проведеното лечение.

Kомпютъртомографско изследване на гръдния кош
Компютърната томография е основният високоспециализиран  диагностичен метод за изследване на структурите в гръдния кош в съвременната медицинска практика. При прилагането му се получава детайлна информация за всички органи и структури в гръдния кош – бели дробове, трахея и бронхи, плеври,  сърце, аорта, средостение, костен скелет и гръдни стени. Образите могат да се обработват допълнително (т.нар. постпроцесинг), с което отделните органи се представят в различни равнини или обемно (3D). Компютърната томография  служи за установяване на налични заболявания, за определяне на стадия на развитие, за насочване на последващото лечение, както и за контрол на резултатите от приложеното лечение.
Изследванията се извършват със или без инжектиране на контрастно вещество, според това, какво е конкретното заболяване. Въвеждането на тези вещества води до силно повишаване на естествения контраст на тъканите в зависимост от степента на тяхното кръвоснабдяване. В резултат на това значително се увеличава диагностичната стойност на получените образи. Контрастното вещество съдържа Йод и се инжектира интравенозно през малка канюла (абокат), въведена във вена на ръката или крака. Противопоказания за използване на тези вещества са наличието на алергични реакции към тях и нарушена бъбречна функция.
Рутинното компютъртомографско изследване на гръдния кош не изискава предварителна подготовка.
Освен стандартното компютъртомографско изследване на структурите, формиращи гръдната клетка, се прилагат и някои по-особени техники, позволяващи изобразяване на малките дихателни пътища, интерстициума или съдовете, хранещи белодробния паренхим. За изпълнение на правилното изследване, което да отговори на поставения клиничен въпрос, е желателно пациентът да предостави цялата си медицинска документация, както и предходни образни и лабораторни резултати.

КТ ангиопулмография – това е специализирано изследване, при което се изобразяват кръвоносните съдове на белите дробове.  Извършва се задължително с прилагане на контрастна материя,  която  изпълва съдовете и прави възможна оценката на тяхната проходимост и стени. Следва допълнителна компютърна обработка, след която подчертано се представят  кръвоносните съдове (ангиография). Това е основният съвременен метод за диагностициране на наличието на тромби в белодробните артерии (белодробна тромбемболия). Получава се и допълнителна информация за останалите органи и структури в гръдния кош. Не се налага предварителна подготовка.

КТ ангиография – това е специализирано изследване, при което се изобразяват всички периферни кръвоносните съдове излизащи от сърцето аортна дъга, артерии на горните крайници, гръдна и коремна аорта и нейните магистрални клонове, артерии на таза и долните крайници. Това е основният съвременен метод за диагностициране на наличието на стеснения – стенози и оклузии-запушвания на артерии.

Ортопантомография и зъбни графии

Ортопантомография
Панорамна Снимка на Зъби

Панорамната ортопантомография (ОПГ) е рентгенова снимка. Диагностична медицинска процедура, която предоставя двуизмерно изображение на устната кухина (венци, зъби, пародонт, алвеоларна кост на горна и долна челюст) и околните тъкани (областта около носа, горночелюстни синуси и темпоро-мандубуларни стави). Тя помага за откриването на проблеми, свързани с изброените органи и тъкани.

Панорамната рентгенова снимка дава на зъболекаря много по-голяма информация за общото състояние на устната кухина, отколкото конвенционалната дентална рентгенова снимка. В резултат от това много по-лесно могат да бъдат открити сериозни заболявания като пародонтоза, орални кисти, темпоромандибуларни нарушения, синузити и ракови заболявания. Благодарение на ортопантомографиите могат да бъдат открити проблеми, още преди да се е появила тяхната симптоматика. Високото качество на съвременните ОПГ позволява откриването на кариес в междузъбните контакти и такъв под стара пломба. Много лесно се откриват зъби, които не са на точната позиция или такива, които не могат да си пробият път през костта (ретенирани зъби). Освен това панорамните снимки са основен елемент при планирането на ендодонтски (коренови) лечения, поставяне на зъбни импланти или при планирането на ортодонтско лечение.
Не е нужна никаква специална подготовка преди направата на ОПГ. Процедурата е напълно безболезнена, а единственото, което можете да направите, за да се предпазите допълнително, е да свалите всичките си бижута или каквито и да е метални предмети, които могат да реагират със рентгеновите лъчи. Въпреки че ОПГ обхваща само областта на устната кухина е добре в случай на бременност (или възможна такава) лекуващият зъболекар да бъде уведомен, за да могат рутинните рентгенови процедури да бъдат избегнати.
Рентгеновите лъчи са радиоактивни лъчи, които могат да преминават през повечето обекти както и през тялото. Когато обаче процедурата се извършва правилно и се третира само строго определена област, риска от повлияване на тялото с радиация е минимален, защото излъчваното количество радиоактивни вълни от рентгеновата машина е много малко.

Остеоденситометрия – DXA

Чрез  остеоденситометър на рентгенов принцип DXA се измерва костната плътност в областта на прешлените и тазобедрената става и се оценява опасността от фрактура. Изследването е препоръчително при пациенти с анамнеза за фрактура на средна възраст, при фамилна анамнеза за родственик от първа степен, при слаби хора, пушачи, подлагани на лечение с кортикостероиди, при заседнал начин на живот, употреба на контрацептиви, недостиг на естрогени на млада възраст, консумация на алкохол, повече от две стандартни питиета на ден, висок прием на кофеин, ниско съдържание на калциий в диетата, хипертиреоидизъм, ревматоиден артрит.

Принципа на измерване на костна плътност е следния: DXA излъчва два рентгенови лъча, с различни енергийни храктеристики и регистрира пропуснатите от костта лъчи. Изследването продължава около 10-20 минути, безболезнено е и с ниско лъчево натоварване.
За стандартизиране на получените данни се използват две скали:
• Т-score – броят на стандартните отклонения от нормата за здрав човек на …30-годишна възраст от същия пол;
• Z-score – броят на стандартните отклонения от нормата за човек от същия пол и на същата възраст.
Нормално отклонението при Т-score е в рамките на 1; за остеопения говорим в случаите на отклонение от стандарта от 1 до 2,5; При повече от 2,5 стандартни отклонения вече става въпрос за остеопороза.

Рентгенова диагностика


Конвенционална рентгенова диагностика
Това е метод за получаване на двумерен сянков образ на базата на различната степен на отслабване на рентгеновите лъчи в различните структури на тялото. Основните конвенционални методи са:
• рентгенова графия – преминалото през тъканите рентгеново лъчение формира върху преобразувателя на образа (рентгенов филм) стационарен двумерен сянков образ на структурите на човешкото тяло.
• рентгенова скопия – образът се визуализира върху екрана на монитор чрез рентгенов електроннооптичен преобразувател и телевизионна камера. Това дава възможност за динамично изследване на процеси и патологични изменения.

Конвенционална рентгенография
Конвенционалната рентгенография е образен метод, при който се получава рентгенова снимка на различни части от тялото.  Намира приложение за визуализиране на белият дроб, костите на главата, крайниците и гръбначния стълб. Извършва се в право или в легнало положение.  Най-често се използва като бързо и относително евтин метод за диагностика на счупвания на костите или промени в структурата им (разрушаване, уплътняване). Понякога се използва за доказване наличието на метални частици или импланти в тялото, което е противопоказание за извършване на МРТ.
Облъчването, получено при този метод е сравнително малко, поради късото време  на заснемане – части от секундата. Полученият образ може да се представи на различни носители – филм или компакт диск.
Рентгеноскопията (флуороскопия) е рентгенов метод за изобразяване на скелета в реално време, като образът се получава на телевизионен диагностичен монитор.

Конвенционална рентгенография на гръден кош
Конвенционалната рентгенография е най-масово прилаганият образен метод, при който се получава рентгенова снимка на гръдния кош в различни проекции – лицева, профилна и коси. Той е бърз, лесен за изпълнение, широко достъпен. Извършва се в право или легнало положение в зависимост от състоянието на пациента.  Използва се като първо средство за диагностика на широк спектър от заболявания – възпалителни, травматични, тумори и др. За провеждане на изследването не е необходима предварителна подготовка. Облъчването, получено при този метод, е сравнително малко поради късото време  на заснемане – части от секундата. Полученият образ може да се представи на различни носители – филм или компакт диск.

Рентгеноскопия (флуороскопия)
Разновидност на конвенционалното рентгеново изследване на гръдния кош, при което образът се получава на телевизионен диагностичен монитор в реално време. Този вид изследване се използва за оглед на белите дробове, дихателните движения и за доуточняване на патологични процеси в различни коси проекции, получени под  прекия  контрол на лекар-рентгенолог.

Контрастно изследване на хранопровода и стомаха под рентгенов контрол
Това е изследване, което позволява получване на «отливка» на съответния отдел от горния гастроинтестинален тракт и/или проследяване на начина и скоростта на преминаване на въведената контрастна материя. Показано e при пациенти със затруднено гълтане, трудно преминаване на храната или нейният рефлукс след нахранване. Възможността за проследяване на преминаването на контраста в реално време го прави метод на избор при диафрагмални хернии и функционални заболявания на хранопровода и стомаха. То е незаменим метод при планиране на оперативни интервенции и проследяване на ефекта от провеждането им.
Рентгеновото изследване на хранопровода и стомаха не заменя ендоскопското изследване (изследване с въвеждане на малка камера и щипка за биопсия), а го допълвa.

Контрастно изследване на дебелото черво под рентгенов контрол
Това е контрастно изследване на дебелото черво, при което след добро почистване на червото от фекални маси през специален катетер в ректума се  въвеждат последователно контрастна материя и въздух. Целта е да се «разгъне» лумена на червото и да се добие представа за промените в хода и ширината му. Изследването е показано при съмнение за хронични и туморни заболявания на дебелото черво и не се препоръчва при спешни състояния.
Рентгеновото изследване на дебелото черво не заменя ендоскопското изследване (изследване с въвеждане на малка камера и щипка за биопсия), а го допълва.

Стационарен скопичен и графичен ренгенов апарат с дигитализация, дигитален интраоперативен кугел с С-рамо и няколко мобилни ренгенови апарата за графии при леглото на болния осигуряват извършването на целия спектър от рентгенови конвенционални и контрастни изследвания на амбулаторни и хоспитализирани пациенти. Всички изследвания, проведени в Отделението по Образна Диагностика се обработват, разпространяват и архивират с помощта на PACS система.

Екип

д-р Алцек Цеков – Началник отделение, специалист Образна диагностика
д-р Елиза Георгиева – специалист Образна диагностика
д-р Грета Апостолова – специалист Образна диагностика
д-р Марин Маринов – специализант
д-р Кристина Трифонова – специализант

Контакти:
Регистратура: 064 69 20 20
e-mail:  hospital@svetipantaleimon.com

Информация за пациента

Остеопорозата се нарича ‘тиха епидемия’, защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години. Първите счупвания настъпват обикновено около 60-65 годишна възраст в областта на гръбначните прешлени. Един или повече прешлени се сплескват и се появява гърбица, болки в гърба и намаляване на ръста. Развитието на остеопороза и свързания с нея риск от фрактури са възможни дори и при слаби натоварвания. След изгубването на костната тъкан може да се направи твърде малко, но по-рано може да се предотврати. Ето защо много важно е да се измерва костната плътност редовно. Измерването е на принципа DXA (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия).
Това е точен метод, който измерва костната плътност в областта на прешлените и тазобедрената става и оценява риска от фрактура /счупване на костите/.
Провежда се при жени в менопауза, при анамнеза за фрактура на средна възраст, при фамилна анамнеза за родственик от първа степен с остеопороза, при слаби лица, пушачи, подлагани на лечение с кортикостероиди, при заседнал начин на живот, употреба на контрацептиви, недостиг на естрогени на млада възраст, консумация на алкохол, повече от две стандартни питиета на ден, висок прием на кофеин, ниско съдържание на калциий в диетата, хипертиреоидизъм, ревматоиден артрит.
Измерването на костната плътност се осъществява от апаратура, която излъчва два рентгенови лъча, с различни енергийни храктеристики и регистрира пропуснатите от костта лъчи. Изследването продължава около 10-20 минути, безболезнено е и с ниско лъчево натоварване.
 
Специална подготовка за изследването.
Приемът на храни и медикаменти, богати на калций се спира за 24 часа предварително.
Изследването се ръководи от д-р Елиза Георгиева, специалист Образна диагностика. Тя е преминала международен курс на обучение, организиран от ISCD /Международна организация за клинична денситометрия/ и е положила изпит.