Отделение по физикална и рехабилитационна медицина

Отделение по физикална и рехабилитационна медицина

Отделение по физикална и рехабилитационна медицина

В отделението по Физикална и Рехабилитационна медицина към МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен се лекуват пациенти с различни заболявания – ортопедични, неврологични, ревматологични.
Отделението разполага с тангентор и сауна, провеждат се и процедури по лимфодренажен масаж. Идеята е да бъде завършен цикъла на лечение и максимално възстановяване на пациентите.
В полза на по-бързото възстановяване при травматични и ортопедични състояния, постоперативни и следоперативни, при които има двигателен дефицит и мускулна слабост, отскоро в отделението заработи иновативен уред – антигравитационна пътека Alter G. Уредът се използва успешно и при обучение в ходене на пациенти след травми и неврологични заболявания, нарушаващи двигателния процес, като дава възможност на пациента да ходи свободно, улеснява походката му, като му осигурява стабилност, комфорт и безопасност в хода на обучението.
И в това се съдържа нашето професионално отношение и позиция като една от водещите болници в областта на ортопедията и травматологията – да бъдем максимално полезни за пациентите. Реално и практически, човек трябва да знае, че всеки, преминал операция – преминава на следващ етап, при който трябва да има достъп до медицинска помощ и възможност до възстановяване.

Alter G - антигравитационна пътека

Иновативна технология Anti-Gravity Treadmill – Alter G, която е разработка на НАСА, дава шанс на пациенти с различни заболявания за движение и възстановяване.
“Апаратурата за известен период е ползвана само за подготовка на астронавти за пътуване със совалка, както и за след влизане в орбита. От 2005 г. технологията е разсекретена и започва да се произвежда за цивилното население в Америка. Като уред, по данни на фирмата производител, този апарат е единствен у нас, в Европа има 4 в Германия и 3 във Великобритания. Антигравитационната технология масово е разпространена в САЩ, където се използва предимно за бързото възстановяване на спортисти.”  каза д-р Йордан Георгиев, управител на МБАЛ Св.Панталеймон – Плевен.

Началникът на отделението по физикална и рехабилитационна медицина в болницата, д-р Люба Йовчева, поясни, че “антигравитационната пътека е създадена по технология на НАСА. В световен мащаб има около 4 хиляди апарата, позиционирани в големи рехабилитационни центрове, болници и спортни клубове за провеждане на тренировки на спортисти.
Технологията е базирана на т.нар. принцип на диференциране на налягането на въздуха, което позволява да се намали действието на гравитационните сили. Това от своя страна води до намаляване на теглото на човешкото тяло. Всички знаем, че едно тяло в среда, в която гравитацията е изолирана, извършва много по-лесно движения и не се натоварват ставите, а болковият синдром е сведен до мининум”, допълни д-р Йовчева.
Основният принцип е елиминиране на гравитацията и използването на ефекта при хора със заболявания, при които има двигателен дефицит предимно на краката.

Заболяванията, при които се прилага са:
Всички травматични и ортопедични състояния, постоперативни и следоперативни, при които има двигателен дефицит и мускулна слабост. Също така може да се прилага и при заболявания на централната нервна система – след мозъчни инсулти, ДЦП, при множествена склероза и други. Добър ефект има и при заболявания на периферна нервна система. Освен при болестни състояния, апаратът може да е ефективен и при хора с наднормено тегло, ендокринни заболявания, както и програми за кардио – тренировка.
Съществено е, че апаратът разполага с електронна система, която визуализира хода на болния, който е в апарата – пациентът може да наблюдава походката си. Фиксира се скоростта, с която се движи, прави се динамична плантограма – изчислява се и се вижда натоварването на ходилата, което съответно може да се използва за корекция на походката. Предимствата на апарата са, че пациенти особено с неврологични заболявания, с нарушена походка, координация, равновесие, които не могат да извършват определени дейности в ежедневието, поставени в условията на апарата стават самостоятелни и се движат сами и без болка. Освен чисто физическо въздействие на тези процедури, психологическият момент е огромен, тъй като хора, които стават от количката и правят единични крачки, в рамките на минути могат да извървят над 250 метра.
Д-р Йовчева даде и пример с пациентка с множествена склероза, която в реални условия трудно изминава 10 крачки, а с помощта на апарата е извървяла 260 метра в рамките на 16 минути. Специалистът поясни, че освен при пациенти с МС, апаратът е прилаган и при пациенти след операция на глезенна става, при които е постигнат много добър ефект при обема на движение. При тези състояния се търси максимално възстановяване.
Докато при хора със заболявания на ЦНС се търси ефект на подобрение на движенията, да се оптимизират ежедневните дейности и да се запази качеството на живот.
“Освен че носим вяра и надежда трябва да сме обективни и да сме настроени за реални резултати.” каза д-р Йовчева. “С апарата не може да се излекува МС, но е факт, че може да се върне състоянието така, че пациентът да се чувства добре.”
“Човек, който е прикован в количка от години и може да се изправи и направи три крачки след една процедура, това за него е много. Психологическият ефект е невероятен”, коментира д-р Георгиев. И допълни, че по време на обучението и настройването специалистите, които са внедрили апарата в болницата са коментирали, че технологията променя съдби.
“Дали ще променим съдбата на някого, не мога да кажа, но е безспорен факт, че има положителна динамика след втората процедура. Ефектът на „бялата лястовица“ го няма, нещата не се променят от една процедура и дори е грешно, ако така се приемат нещата. Нужна е поредица от процедури, дори през месец, според американските протоколи, те се прилагат до 6 пъти в годината, което означава, че през месец е добре да се провеждат заедно с други физотерапевтични и рехабилитационни методи.” обясни д-р Георгиев.
Специалистът по физиотерапия и рехабилитация д-р Данил Стойчев допълни, че може да се наблюдава и скалата на болката, като се вземат решения какво да е натоварването в хода на самата тренировка.
Д-р Красимира Иванова, физиотерапевт, изтъкна, че и при децата с ДЦП апаратът също дава положителен ефект и е огромна възможност за тях. Има ръстово ограничение, което е до 1, 10 м., в противен случай двигателната функция няма да е адекватна.
Д-р Георгиев поясни, че предстои в болницата да се внедри и още един подобен апарат, който пък ще е за хора с проблеми в гръбначен стълб. И допълни, че решението за закупуването на единствения в страната апарат е дошло след разговори с екипа на болницата. – “Винаги сме се стремили да сме максимално полезни на пациентите си. Говорим за нещо професионално, а ние сме една от водещите болници в областта на ортопедията и травматологията. Да, пациентът преминава операция, а след това отива в отдалечен регион, в който няма достъп до медицинска помощ и нещата с възстановяването приключват. Когато става дума за неврологични заболявания и такива, които засягат ЦНС се разгражда походката, а тя е функция на мозъка. Това е ценното на апарата, че дава възможност да се възстановят тези връзки, мускулатурата да се активира, а и да се преминат няколко стъпки напред.”

ВИДЕО ДЕМОНСТРАЦИЯ

Електролечение

В отделението по Физикална и Рехабилитационна медицина към МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен се лекуват пациенти с различни заболявания – ортопедични, неврологични, ревматологични.
 
Отделението разполага с тангентор и сауна, провеждат се и процедури по лимфодренажен масаж. Идеята е да бъде завършен цикъла на лечение и максимално възстановяване на пациентите.

Салон за Кинезитерапия

Прилагат се всички специализирани методики и техники.
   
Пациентите са от различни възрастови групи – от кърмачета, до хора в напреднала възраст.

Термотерапия

Сауната е термопроцедура, която оказва влияние както върху терморегулацията на организма като цяло, така и върху функциите на опорно- двигателният апарат, периферната нервна система, дихателната и сърдечно-съдовата система. Факторите, които оказват въздействие са високата температура и сравнително ниската влажност на въздуха. Подходящи за сауна терапия са както хора с определени заболявания, така и здрави хора. Като поддържаща оздравителна процедура се прилага с оглед освобождаване от натрупаните токсини в организма, регулира се обмяната на веществата. За професионалното прилагане на тази процедура е необходима консултация с лекар – физиотерапевт. Оригиналният материал, от който е изработена сауната – африканско палмово дърво – абаче и северен смърч, както и уюта на топлината правят процедурата желана и приятна.

Хидротерапия

Отделението разполага с професионален тангентор от последно поколение, произведен от чешко-британската фирма BTL.
Диапазонът му на действие е от 05. до 3.5 атмосфери, което позволява да се използва в пълния спектър от релаксиращ до стимулиращ масаж.
 
Уредът е подходящ за стимулиране на отслабнала мускулатура, предимно в резултат на обездвижване след операции и други, като се използва тангенторната струя наречена още подводен душов масаж.
 
При по-ниски атмосфери от 0.5 до 1 се постига релаксиращ ефект. Тангенторът разполага и с иглен душ.
През 50 малки отвора игловидно излиза струя, която има приятен галещ ефект върху когато и рецепторите. Получава се стимулиращ ефект върху кожното кръвоснабдяване и върху кръвоснабдяването на периферните участъци.
Той може да се използва за заболявания свързания със стрес и пренапрежение.
 
Другата опция – перлена вана има чисто релаксиращ ефект на водна процедура, която може да се направи и от здрав човек.
 

Екип

Д-р Люба Йовчева – Началник отделение, физиотерапевт
Д-р Красимира Иванова – физиотерапевт
Д-р Миглена Маркова – физиотерапевт

Контакти:
Регистратура: 064 87 20 20;
0878 471 334 e-mail: hospital@svetipantaleimon.com