Отделение по физикална и рехабилитационна медицина

Отделение по физикална и рехабилитационна медицина

Клиники и отделения

В отделението по Физикална и Рехабилитационна медицина към МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен се лекуват пациенти с различни заболявания – ортопедични, неврологични, ревматологични.
Отделението разполага с тангентор и сауна, провеждат се и процедури по лимфодренажен масаж. Идеята е да бъде завършен цикъла на лечение и максимално възстановяване на пациентите.
Сауната е термопроцедура, която оказва влияние както върху терморегулацията на организма като цяло, така и върху функциите на опорно- двигателният апарат, периферната нервна система, дихателната и сърдечно-съдовата система. Факторите, които оказват въздействие са високата температура и сравнително ниската влажност на въздуха. Подходящи за сауна терапия са както хора с определени заболявания, така и здрави хора. Като поддържаща оздравителна процедура се прилага с оглед освобождаване от натрупаните токсини в организма, регулира се обмяната на веществата. За професионалното прилагане на тази процедура е необходима консултация с лекар- физиотерапевт. Оригиналният материал, от който е изработена сауната – африканско палмово дърво / абаче / и северен смърч, както и уюта на топлината правят процедурата желана и приятна.
Отделението разполага с професионален тангентор от последно поколение, произведен от чешко-британската фирма BTL. Диапазонът му на действие е от 05. до 3.5 атмосфери, което позволява да се използва в пълния спектър от релаксиращ до стимулиращ масаж. Уредът е подходящ за стимулиране на отслабнала мускулатура, предимно в резултат на обездвижване след операции и други, като се използва тангенторната струя наречена още подводен душов масаж. При по-ниски атмосфери от 0.5 до 1 се постига релаксиращ ефект. Тангенторът е снабден и с иглен душ. През 50 малки отвора игловидно излиза струя, която има приятен галещ ефект върху кожата и рецепторите. Получава се стимулиращ ефект върху кожното кръвоснабдяване и върху кръвоснабдяването на периферните участъци. Той може да се използва за заболявания свързания със стрес и пренапрежение.
Другата опция – перлена вана има чисто релаксиращ ефект на водна процедура, която може да се направи и от здрав човек.
 
Контакти:
Регистратура:   064-87-20-20
e-mail:  hospital@svetipantaleimon.com