ПЛАЗМОТЕРАПИЯ PRGF (Rich Plasma in Growth Factor)

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА, КОГА И КАК СЕ ПРИЛАГА ENDORET (PRGF – Rich Plasma in Growth Factor)?

PRGF (Rich Plasma in Growth Factor) терапията, известна още като „испанска плазма” е терапевтичен метод, който се прилага с успех в различни области на медицината. През последните години технологията се използва широко в спортната медицина, ревматология, ортопедия и травматология при лечението на различни видове усложнения, свързани с остеоартрит, при спортни травми като мускулни разстежения, мускулни разкъсвания, при травми на минискуса и сухожилията. Иновативната технология e използвана от популярни спортисти като Рафаел Надал, лекаря на ФК „Барселона” и дори е прилагана при лечението на травми на Христо Стоичков, Луис Енрике и Шави.
Автор на статията
Д-р Нели Йовкова
0898 246 255
При плазмотерапията се използва плазмен продукт, известен като PRGF (Rich Plasma in Growth Factor) – богата на растежни фактори плазма. Той се извлича от собствената, предварително обработена чрез центрофугиране кръв, а инжектирането му в меките тъкани, в малките и големи стави, около сухожилията и в ставните връзки води до регенерацията и възстановяването на тъканите.
В резултат на това:
• Намалява възпалителния процес
• Купира се болката
• Възстановява се подвижността на ставата

 

ЕФЕКТЪТ ОТ ПЛАЗМОТЕРАПИЯТА ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ МИНИМИЗИРА КОЛИЧЕСТВОТО НА ПРИЕМАНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ ИЛИ ИЗОБЩО ДА СЕ ИЗКЛЮЧАТ ОТ ПЛАНА НА ЛЕЧЕНИЕ, А ТАКА СЪЩО И ДА СЕ УСКОРИ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС 2-3 ПЪТИ.

 

PRGF може да се използва и като комбинирана терапия. Комбинацията на PRGF с хиалуронова киселина има синергично действие по отношение на ефектите.

 

ОСНОВНИ НАСОКИ НА МЕТОДА

 

1. Остеоартрит и дегенеративно ставни заболявания – гонартроза, коксартроза и др., засегнати стави, дископатия, радикулит, ошипяване – прилага се метод на Неаполитано и метод на Гоби.
2. Хронични тендинози, околоставни заболявания, сухожилно дегенеративни процеси – периартрити, епикондилити, ахилесов пери-и тендинит, плантарен фасцит, шип в петата, тендинити на капачего, на пес ансеринус, както и при различните форми на бурсити.
3. Болки, свързани с последици при различни спортни травми, като скъсване на предна кръстна връзка, менискални увреди и лезии, увреди на ротаторен маншон, след тежки навяхвания свързани с връзкони увреди.
4. При псевдоартрози за стимулиране на костното срастване и съкращаване на сроковете на оздравяване, като допълнение към основното лечение.
5. Асептични некрози, като допълнение към основната терапия при реваскуларизиране на некротичния костен участък.
6. При различните форми на костна пластика, извършвани по различни причини, като увеличава възможността за прихващане на присадката и съкращаване на възстановителните срокове.

 

ТЕРАПЕВТИЧЕН ПРОЦЕС

 

Вземане на кръв от пациент /30-60ml кръв се извличат чрез венепункция/;
Центрофугиране на взетата кръв и отделяне на тромбоцитен концентрат;
Активиране на растежните фактори;
Инжектиране
ПРЕДИМСТВА НА PRGF® 

 

Иновативна технология с най-голям опит на пазара.
Технологията е 100% биосъвместима, универсална и безопасна.
Прост и бърз протокол на процедурата. Само 8 минути за единично центрофугиране и 20 минути за приготвяне.
Висока клинична ефективност на стимулиране на процесите на оздравяване и регенерация на тъканите, поради оптималната, научно доказана концентрация на тромбоцитите (х 2,5 пъти).
Не съдържа бели кръвни клетки, така че няма провъзпалителен ефект. Има мощни бактериостатични и аналгетични свойства.
Endoret (PRGF) е единствената технология, която има европейски сертификати за качество на CE и American FDA за използване в различни области на медицината и за всички принадлежности, използвани в процедурата (медицински изделия).
Универсалност: много формули и широк спектър от терапевтични приложения.
Безопасен – Страничните ефекти, свързани с инжектирането на PRGF, се наблюдават рядко. Тъй като донорът при производството на продукта е самият пациент, няма противопоказания или алергични реакции.
Когато са налице, са леки и самоограничаващи се в рамките на часове до дни след апликацията.

 

ВИДЕО МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА