Отделение по образна диагностика

Отделение по образна диагностика

Клиники и отделения

Отделението по Образна диагностика към МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен разполага с последно поколение ядрено магнитен резонанс, конвенционални рентгенови апарати, ултразвуков апарат, остеоденситометър на рентгенов принцип DXA, мобилни рентгенови апарати, ортопантомограф  –  за панорамни зъбни снимки и апарат за секторни зъбни снимки.

Лекарите, работещи в отделението по “Образна Диагностика”  са с признати специалности, профилирани в различните подспециалности като спешна диагностика, магнитен резонанс, компютърна томография, мамографска диагностика, ултразвукова диагностика, интервенционална рентгенология, нуклеарна медицина и онкология.

Философията на работещите в отделението по “Образна Диагностика” в МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен е ориентирана изцяло към пациента. Ние вярваме, че здравеопазването в България може да бъде на високо ниво!
 

Доплерова сонография

Доплеровата сонография е най-общо казано ехографско изследване на кръвоносните съдове, което използва известния от физиката Доплеров ефект за изобразяване на движението на кръвта в тях. Ултразвуковият метод предоставя визуалиране на цялостното мозъчно кръвообращение с всички магистрални съдове.
„С цветното дуплекс скениране получаваме сравнително точна информация за състоянието на конкретните артерии и вени, което ни дава възможност да открием ранните и напреднали съдови промени в мозъка. Това има огромно значение за ранната диагностика на атеросклерозата, и за профилактиката и лечението на мозъчно-съдовата болест”, обяснява неврологът д-р Пламен Петков.
Доплеровата сонография е задължително изследване след прекарани транзиторни исхемични атаки, след исхемични мозъчни инсулти, при пациенти с артериална хипертония, метаболитен синдром, както и при такива с доказана атеросклероза. Важно е да се изследват и хората с наличие на съдови рискови фактори, като захарен диабет, дислипидемия, а също и тези, които имат близки роднини, прекарали мозъчни инсулти или сърдечни инфаркти.
Методът се прилага и при здрави хора, които се оплакват от постоянно и необяснимо главоболие, нарушение на концентрацията, паметта, имат замайване, световъртеж или изведнъж откриват, че им е трудно да се справят с обичайните си работни задължения, когато те са свързани с интелектуален труд. За това е добре всеки човек в зряла възраст поне веднъж да си направи такъв тип скринингово изследване, което би позволило да се види състоянието на кръвоносните му съдове, препоръчват опитните невролози.
Изследването чрез цветно кодираната дуплекс сонография е напълно безвредно дори за бременни жени и малки деца, може да се извършва многократно, като се проследява ефекта от лечението и се поема от Здравната каса.

Ехографска диагностика

Ехографията, известна още като сонография и ултразвуково изследване, е позната в медицинската диагностика от преди повече от 20 години и се използва рутинно в клиничната практика.
При ехографията физичната енергия, която се използва за получаване на образа на изследваната област от тялото, е ултразвукът. Тези високочестотни вълни се генерират от специфични (пиезоелектрични) кристали, които се намират в сондата (трансдюсер), с която се извършва изследването. Освен да излъчват ултразвукови вълни, тези кристали също регистрират вълните, които се отразяват при преминаването им през вътрешните органи. Ехографският образ се получава на базата на различната плътност на тъканите, следователно различното поглъщане и отразяване на ултразвуковите вълни. Те се преработват и се появяват като картина на монитора, която лекарят разчита.

Кога се използва ехографията?
Ултразвукът е много широко приложим метод за диагностициране на различни заболявания. При коремната ехография задължително се оглеждат черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, слезката, бъбреците, големите кръвоносни съдове (коремна аорта и долна куха вена). В някои случаи може да се огледа кухината на стомаха, а също и големи образувания в стените на червата. В областта под пъпа се наблюдават органите в таза- пикочен мехур, матка, яйчници, простата. Лимфните възли обикновено не са видими, но при напреднали възпалителни или туморни процеси могат да се открият пакети около големите кръвоносни съдове и в ингвиналните гънки.

Необходима ли е предварителна подготовка?
Преди ехография на коремни органи не трябва да приемате храна в продължение на 8-12 часа преди изследването, за да се избегне образуването на газове в червата, което значително влошава качеството на получените образи. За изследване на черния дроб, жлъчния мехур, далака и панкреаса не трябва се приемат храни богати на мазнини. За ултразвуковото изследване на бъбреците може да се наложи да изпиете 4-6 чаши вода 1-2 часа преди теста. Така мехурът действа като акустичен прозорец и по този начин се постига по-добро изображение на тазовите органи.

Бурното развитие през последните години на ултразвуковата диагностика в техническо отношение, усъвършенстваните методики, богатата информативност, нейната безболезненост и безвредност, я правят търсен и широко използван способ за откриване на различни болестни промени в човешкото тяло.

Магнитен резонанс

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) от последно поколение заработи от октомври 2010 в ДКЦ Св. Панталеймон – Плевен. Той е единствен в Югоизточна Европа и в световен мащаб е предпочитана технология за диагностика на злокачествени заболявания, която надминава значително скенерите.
С него приоритетно се изследват меки тъкани във всяка една област на човешкото тяло. Това  е единствения метод, който дава възможност за точно диагностициране на множествена склероза, неинвазивно изследване на съдовете на мозъка, травми на коляно, гръбначни патологии и др. Осново преимущество на ЯМР е това, че той е безвреден метод на изобразяване.
Специално обучен екип от специалисти по образна диагностика, рентгенолози, анестезиолози и лаборанти работят със сложната технология. Магнитният резонанс дава изключително качествено и добро изображение, което я прави незаменима при диагностиката на редица трудно откриваеми заболявания.
 

Мамографски кабинет

Какво е мамографията?

Мамографията е техника, използвана в продължение на години, за диагностициране болестите на млечната жлеза както при жените, така и при мъжете. Дигиталната мамография е образен метод, при който с ниска доза рентгеново лъчение се визуализират тъканите на млечната жлеза. Това е най-разпространеният метод за диагностика на заболяванията на гърдата. Методът е признат в света като най-добър вариант за ранна диагностика на рака на млечната жлеза и се прави при жени, които нямат оплаквания или видими промени в гърдите. (*важно: ВСИЧКИ ЖЕНИ НАД 40 г. ТРЯБВА ЕЖЕГОДНО ДА ХОДЯТ НА ПРОФИЛАКТИЧЕН МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД И ДА СИ ПРАВЯТ МАМОГРАФИЯ). Предимствата на мамографията са високата разделителна способност, позволяваща да се визуализират малки патологични находкиа, както и по-ниската доза йонизиращо лъчение. Рентгенолозите в МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен са добре подготвени специалисти в областта на мамографията. Ние използваме най-съвременно оборудване за рентгенографии.

Какво е скрининг / превантивна мамографията?

Скрининговите мамографии се извършват на пациенти, които са асимптоматични и не отговарят на приетите критериите за мамография. Тези критерии са: възраст (над 40 г.) и фамилна анамнеза за рак на гърдата. Скрининг мамографията обикновено включва изображения на двете гърди; броят на изображенията зависи от пациента. Целта на този вид изследване е откриването на рака на гърдата, когато все още е твърде малък, за да бъде усетен от жената или лекаря по време на физикално изследване. Ранното откриване на началните стадии на рака на гърдата чрез скрининг мамография драстично увеличават шансовете за успешно лечение на заболяването. Колкото по-рано се диагностицира болестта, толкова по-големи са шансовете за пълно излекуване. При откриване на рак на гърдата в локализирания стадий (преди разпространението му към лимфните възли), петгодишната преживяемост е 98%. Ако ракът се е разпространил регионално към аксиларните (подмишничните) лимфни възли, процентът пада до 76%. Ако изпитвате необичайна тежест, болка или забележите бучка в гърдата си (дори ако сте под 30-годишна възраст), незабавно се свържете с вашия личен лекар за диагностична оценка. Най-доброто лечение за заболяванията на гърдата е ранното им откриване.

Жените над 20-годишна възраст трябва да извършват самостоятелно изследване на гърдите си ежемесечно
Жените между 20-39 г. трябва да бъдат преглеждани от мамолог веднъж на три години
Жени над 40 годишна възраст трябва да бъдат преглеждани от мамолог, както и да си правят мамография ВСЯКА ГОДИНА.

Какво е диагностичнa мамография?

Диагностичните мамографии се извършват на пациенти с оплаквания от гърдите (например необичайна тежест, болка или бучка в гърдата). При това изследване се правят допълнителни изображения на гърдите, които внимателно се преглеждат. Допълнителните изображения, които ще бъдат получени, са съобразени с потребността на пациентите от рентгенолог. Това може да включва и ултразвуково изследване; затова по времето на този преглед присъства и рентгенолог, който да обсъди резултатите от Вашите изследвания. Пълната диагностика може да покаже, че лезията или областта на анормалната тъкан има голяма вероятност да бъде доброкачествена (не е раково заболяване), и въпреки че шансовете да се трансформира в рак да са ниски, лекарят може да настоява за вторично изследване след няколко месеца. В случаите, в които диагностичната мамография показва липса на болестни промени, ще бъдете инструктирани да продължите с рутинните скринингови мамографии. И накрая, след анализиране на изображенията от диагностичната мамография лекарят може да ви предложи извършването на биопсия. Това може да бъде направено с игла или чрез отворена хирургична биопсия. Препоръката за биопсия не означава непременно, че промените са в резултат на рак. Около 70% от всички лезии на гърдата, които се оценяват с биопсия, са доброкачествени.

Как да се подготвя за мамография?

Когато пристигнете за мамография, за предпочитане е да сте облечена с дрехи от две части, тъй като ще Ви помолим да свалите всичките си дрехи от кръста нагоре. Не използвайте лосиони, пудри, парфюми или дезодоранти в областта на гърдите и под мишниците в деня на Вашето изследване (частици от химикалите могат да нарушат изображенията). Ако все още сте в репродуктивна възраст, добре е изследването да не се прави в седмицата преди месечния цикъл, когато гърдите на жената са напрегнати. Моля, доносете всички предходни образни изследвания – сравнението с предходни изображения е много ценно за правилната оценка на Вашето състояние.

Какво мога да очаквам по време на моето посещение?

При пристигането Ви ще Ви помолим да попълните въпросник. Анамнезата е много важна при мамографията и може да бъде много ценен инструмент за рентгенолога. Лаборант ще Ви разясни процедурата и ще Ви предложи да попълните формуляр за информирано съгласие. След това ще Ви въведат в мамографския кабинет. След като се съблечете (от кръста нагоре), гърдите ви ще бъдат поставени на статива на апарата. След това ще почувствате натиск, тъй като се прилага компресия на гърдата – чрез това притискане с „лопатките“ на машината се прави оценка на тъканите на гърдите. Получаването на изображения отнема едва няколко минути. Вашите снимки ще бъдат разгледани и интерпретирани от високо квалифицирани специалисти по образна диагностика.

Ортопантомография и зъбни графии

Ортопантомография
Панорамна Снимка на Зъби

Панорамната ортопантомография (ОПГ) е рентгенова снимка. Диагностична медицинска процедура, която предоставя двуизмерно изображение на устната кухина (венци, зъби, пародонт, алвеоларна кост на горна и долна челюст) и околните тъкани (областта около носа, горночелюстни синуси и темпоро-мандубуларни стави). Тя помага за откриването на проблеми, свързани с изброените органи и тъкани.

Панорамната рентгенова снимка дава на зъболекаря много по-голяма информация за общото състояние на устната кухина, отколкото конвенционалната дентална рентгенова снимка. В резултат от това много по-лесно могат да бъдат открити сериозни заболявания като пародонтоза, орални кисти, темпоромандибуларни нарушения, синузити и ракови заболявания. Благодарение на ортопантомографиите могат да бъдат открити проблеми, още преди да се е появила тяхната симптоматика. Високото качество на съвременните ОПГ позволява откриването на кариес в междузъбните контакти и такъв под стара пломба. Много лесно се откриват зъби, които не са на точната позиция или такива, които не могат да си пробият път през костта (ретенирани зъби). Освен това панорамните снимки са основен елемент при планирането на ендодонтски (коренови) лечения, поставяне на зъбни импланти или при планирането на ортодонтско лечение.
Не е нужна никаква специална подготовка преди направата на ОПГ. Процедурата е напълно безболезнена, а единственото, което можете да направите, за да се предпазите допълнително, е да свалите всичките си бижута или каквито и да е метални предмети, които могат да реагират със рентгеновите лъчи. Въпреки че ОПГ обхваща само областта на устната кухина е добре в случай на бременност (или възможна такава) лекуващият зъболекар да бъде уведомен, за да могат рутинните рентгенови процедури да бъдат избегнати.
Рентгеновите лъчи са радиоактивни лъчи, които могат да преминават през повечето обекти както и през тялото. Когато обаче процедурата се извършва правилно и се третира само строго определена област, риска от повлияване на тялото с радиация е минимален, защото излъчваното количество радиоактивни вълни от рентгеновата машина е много малко.

Остеоденситометрия – DXA

Чрез  остеоденситометър на рентгенов принцип DXA се измерва костната плътност в областта на прешлените и тазобедрената става и се оценява опасността от фрактура. Изследването е препоръчително при пациенти с анамнеза за фрактура на средна възраст, при фамилна анамнеза за родственик от първа степен, при слаби хора, пушачи, подлагани на лечение с кортикостероиди, при заседнал начин на живот, употреба на контрацептиви, недостиг на естрогени на млада възраст, консумация на алкохол, повече от две стандартни питиета на ден, висок прием на кофеин, ниско съдържание на калциий в диетата, хипертиреоидизъм, ревматоиден артрит.
 
Принципа на измерване на костна плътност е следния: DXA излъчва два рентгенови лъча, с различни енергийни храктеристики и регистрира пропуснатите от костта лъчи. Изследването продължава около 10-20 минути, безболезнено е и с ниско лъчево натоварване.
За стандартизиране на получените данни се използват две скали: Т-score – броят на стандартните отклонения от нормата за здрав човек на …30-годишна възраст от същия пол; Z-score – броят на стандартните отклонения от нормата за човек от същия пол и на същата възраст.
Нормално отклонението при Т-score е в рамките на 1; за остеопения говорим в случаите на отклонение от стандарта от 1 до 2,5; При повече от 2,5 стандартни отклонения вече става въпрос за остеопороза.

Рентгенова диагностика

Рентгенов кабинет
рентгенов лаборант Веселин Тончев

Екип

д-р Алцек Цеков – специалист Образна диагностика – началник отделение
д-р Елиза Георгиева – специалист Образна диагностика
д-р Грета Апостолова
д-р Марин Маринов – специализант
д-р Цветелина Патаринска
д-р Таня Костова

Контакти:
Регистратура: 064 69 20 20
e-mail:  hospital@svetipantaleimon.com

Информация за пациента

Остеопорозата се нарича ‘тиха епидемия’, защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години. Първите счупвания настъпват обикновено около 60-65 годишна възраст в областта на гръбначните прешлени. Един или повече прешлени се сплескват и се появява гърбица, болки в гърба и намаляване на ръста. Развитието на остеопороза и свързания с нея риск от фрактури са възможни дори и при слаби натоварвания. След изгубването на костната тъкан може да се направи твърде малко, но по-рано може да се предотврати. Ето защо много важно е да се измерва костната плътност редовно. Измерването е на принципа DXA (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия).
Това е точен метод, който измерва костната плътност в областта на прешлените и тазобедрената става и оценява риска от фрактура /счупване на костите/.
Провежда се при жени в менопауза, при анамнеза за фрактура на средна възраст, при фамилна анамнеза за родственик от първа степен с остеопороза, при слаби лица, пушачи, подлагани на лечение с кортикостероиди, при заседнал начин на живот, употреба на контрацептиви, недостиг на естрогени на млада възраст, консумация на алкохол, повече от две стандартни питиета на ден, висок прием на кофеин, ниско съдържание на калциий в диетата, хипертиреоидизъм, ревматоиден артрит.
Измерването на костната плътност се осъществява от апаратура, която излъчва два рентгенови лъча, с различни енергийни храктеристики и регистрира пропуснатите от костта лъчи. Изследването продължава около 10-20 минути, безболезнено е и с ниско лъчево натоварване.
Специална подготовка за изследването.
Приемът на храни и медикаменти, богати на калций се спира за 24 часа предварително.
Изследването се ръководи от д-р Елиза Георгиева, специалист Образна диагностика. Тя е преминала международен курс на обучение, организиран от ISCD /Международна организация за клинична денситометрия/ и е положила изпит.