Отделение по неврология

Отделение по неврология

Отделение по неврология

В неврологичното отделение се извършва диагностика и лечение на всички заболявания на централната и периферната нервна система. В пълен обем са развити най-съвременните методи за диагностика, лечение и профилактика на мозъчните инсулти, както и на основните направления в неврологията и функционалната диагностика.
Кабинетът за функционална диагностика е оборудван с последно поколение апаратура за Електромиография /ЕМГ/, Елекроенцефалография /ЕЕГ/ и Доплер на съдове.
Пациентите могат да си избират ВИП условия (самостоятелна стая и консумативи), като това става срещу допълнително заплащане.
Болницата има договор със здравната каса и работи по клинични пътеки.

Контакти:
Регистратура: 064 87 20 20
e-mail: hospital@svetipantaleimon.com

Информация за пациента

Най-съвременен метод за лечение на мозъчен инсулт се прилага вече в Неврологичното отделение на МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен. Той се нарича тромболиза и приложението му повишава качеството на живот на пациента, като намалява риска от трайна инвалидизация и увеличава значително процента на преживяемост. Това обясни за Дарик д-р Пламен Петков – началник на отделението и специалист по неврология с 15-годишен стаж. По думите му, изключително важно е хората да разпознават симптомите на мозъчния инсулт, защото това заболяване настъпва внезапно, непредвидено и на всякакви места. А бързото транспортиране до специализирана клиника с възможности за прилагане на такова лечение е решаващо, категоричен е д-р Петков.
Как да разпознаваме мозъчния инсулт? – няколко от основните признаци, по които случаен човек може да разбере, че става дума за мозъчен инсулт.
Първият е промяна в лицето на болния. Ако се появи лицева асиметрия, увиснал устен ъгъл и фъфлещ говор човек трябва да се ориентира, че може би става свидетел на инсулт. Важно е да се наблюдават и ръцете. Простият тест е да се вдигнат двете ръце и ако едната е с двигателна слабост т.е. има пареза тя започва да пада. Третият симптом е говорът. Болният или не може да говори или говори затруднено и неразбираемо.
Кога лечението е ефективно? – Лечението е ефективно, ако започне до четвъртия час от началото на мозъчно-съдовия инцидент. След този период са по-чести вредните странични ефекти, подчерта д-р Петков.
Какво представлява методът тромболиза? – Самият метод тромболиза не е сложен, но за прилагането му е нужна стройна организация, обяснява специалистът. За лечението на мозъчния инсулт се прилага т.нар. рекомбинантен тъканен активатор на плазминогена. Това е едно вещество, което се прилага венозно и разрежда кръвния съсирек, който запушва мозъчния съд. И в този ранен стадий възстановява кръвообръщението в зоната от мозъка, в която е било нарушено и така да се възстановят функциите – говор, движение и други. Това се прави в цял свят, но само в острия стадий. Хората трябва да разпознават острия инсулт и да може бързо той да бъде транспортиран до клиника, в която се извършва това лечение.
Защо не се прилага във всяко лечебно заведение? – За прилагането му трябва да има подготвен екип, реаниматор, специалисти – невролог и образна диагностика. В момента, в който болният постъпи в лечебното заведение той веднага трябва да се точкува съобразно “неврологична скала”. Трябва да се знае, че подходящи за този тип лечение са пациенти в определени стойности от тази скала. Тя показва дефицита на болния – тежестта на инсулта. До втория час трябва да се направи скенер или ядрено-магнитен резонанс, което означава, че екипът трябва да го чака на място. И до четвъртия час се включва препарата. Първоначално се прави дозировка за кратко време, а останалата доза се влиза венозно в рамките на един час.
При какви случаи може да се приложи тромболиза? – Приложението не е сложно. В много случаи то предпазва от тежка инвалидизация и намалява смъртността. Разбира се има и противопоказание за препарата, които трябва да се познават. Не всички болни с инсулт са подходящи за това лечение. Ако е много тежък инсулта или са минали повече от 4 часа или болният има склонност към кървене и злокачествени заболявания, не може да бъде подложен на това лечение, подчертава д-р Петков.
 

Екип

д-р Пламен Петков – Началник отделение, Невролог
д-р Анелия Радионова – невролог
д-р Валерия Маринова Дакова – невролог, детски невролог
д-р Марина Маринова – невролог
д-р Мариан Орлов – невролог
д-р Таня Минкова – специализант

Преглед при невролог

В кабинетите по неврология се извършват консултации по НЗОК, на осигурени в допълнителните здравни фондове, както и срещу заплащане.
 
Всеки, който се нуждае от лекарска помощ или за профилактичен преглед, може да си запази час или да получи допълнителна информация, както за специалистите, така и за реда на прием и заплащане.
 
Контакти:
Регистратура:   064 87 20 20
e-mail:  hospital@svetipantaleimon.com