Клиника по ревматология

Клиника по ревматология

Клиника по ревматология

В клиниката по РЕВМАТОЛОГИЯ в МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен се прилагат съвременните стандарти за диагностика, лечение, профилактика и рехабилитация.
 
Клиниката по Ревматология работи в тясна връзка с отделението по “Образна диагностика”. Използват се съвременните методи в образната диагностика: ехография на ставния апарат, стандартни, увеличени, контрастни рентгенологични изследвания, остеодензитометрия и сцинтиграфия.
Остеодензитометърът в МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен е сред най-модерните апарати у нас за диагностика на остеопороза.
Пациентите могат да си избират ВИП условия (самостоятелна стая и  консумативи), като това става срещу допълнително заплащане.
Болницата има договор със здравната каса и работи по клинични пътеки.

 

Контакти:
Регистратура: 064 87 20 20
e-mail:  hospital@svetipantaleimon.com
 

Информация за пациента

Остеопорозата е прогресивно системно заболяване на костния скелет. В резултат от намаленото усвояване на калций костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания-особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите загиват до 6 месеца поради принудителната имобилизация (обездвижване) и развитието от това на пневмонии. Голяма част от останалите остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи. Поради голямата си разпространеност и разходи на здравните системи тя е обявена за третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението. Остеопорозата се нарича ‘тиха епидемия’, защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години. Първите счупвания настъпват обикновено около 60-65 годишна възраст в областта на гръбначните прешлени. Един или повече прешлени се сплескват и се появява гърбица, болки в гърба и намаляване на ръста. Развитието на остеопороза и свързания с нея риск от фрактури са възможни дори и при слаби натоварвания. След изгубването на костната тъкан може да се направи твърде малко, но по-рано може да се предотврати. Ето защо много важно е да се измерва костната плътност редовно. Измерването е на принципа DXA (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия).
Това е точен метод, който измерва костната плътност в областта на прешлените и тазобедрената става и оценява риска от фрактура /счупване на костите/.
Провежда се при жени в менопауза, при анамнеза за фрактура на средна възраст, при фамилна анамнеза за родственик от първа степен с остеопороза, при слаби лица, пушачи, подлагани на лечение с кортикостероиди, при заседнал начин на живот, употреба на контрацептиви, недостиг на естрогени на млада възраст, консумация на алкохол, повече от две стандартни питиета на ден, висок прием на кофеин, ниско съдържание на калциий в диетата, хипертиреоидизъм, ревматоиден артрит.
Измерването на костната плътност се осъществява от апаратура, която излъчва два рентгенови лъча, с различни енергийни храктеристики, и регистрира пропуснатите от костта лъчи. Изследването продължава около 10-20 минути, безболезнено е и с ниско лъчево натоварване.
Специална подготовка за изследването?
Приемът на храни и медикаменти, богати на калций се спира за 24 часа предварително. Изследването се ръководи от д-р Елиза Георгиева, специалист Образна диагностика. Тя е преминала международен курс на обучение, организиран от ISCD /Международна организация за клинична денситометрия/ и е положила изпит.

Екип

доц. д-р Кирил Яблански – Началник Клиника, ревматолог
д-р Виржиния Йорданова – Началник Отделение
ревматолог, кардиолог
ЛЕКАРИ
д-р Нели Йовкова – ревматолог
д-р Елена Узунова – специализант
д-р Сарита Костова – специализант

Преглед при ревматолог

В кабинетите по РЕВМАТОЛОГИЯ се извършват консултации по НЗОК, на осигурени в допълнителните здравни фондове, както и срещу заплащане.
Всеки, който се нуждае от лекарска помощ или за профилактичен преглед, както и да получи допълнителна информация за специалистите, така и за реда на прием и заплащане, може да използва следните контакти:

Регистратура:  064 87 20 20
e-mail:  hospital@svetipantaleimon.com