Клиники и Отделения

Отзиви

Вижте споделени впечатления на пациенти за нас, те ще Ви помогнат да направите своя информиран избор.
пациентите за нас

Клинични пътеки

Тук е публикуван списък с клиничните пътеки за лечение в болнични условия, по които МБАЛ Св. Панталеймон - Плевен има договор с НЗОК.
към пълния списък

Виж Видео

Остеопорозата се нарича ‘тиха епидемия’, защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години. Първите счупвания настъпват обикновено около 60-65 годишна възраст в областта на гръбначните прешлени. Един или повече прешлени се сплескват и се появява гърбица, болки в гърба и намаляване на ръста. Развитието на остеопороза и свързания с нея риск от фрактури са възможни дори и при слаби натоварвания. След изгубването на костната тъкан може да се направи твърде малко, но по-рано може да се предотврати. Ето защо много важно е да се измерва костната плътност редовно. Измерването е на принципа DXA (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия).
Това е точен метод, който измерва костната плътност в областта на прешлените и тазобедрената става и оценява риска от фрактура /счупване на костите/.
Провежда се при жени в менопауза, при анамнеза за фрактура на средна възраст, при фамилна анамнеза за родственик от първа степен с остеопороза, при слаби лица, пушачи, подлагани на лечение с кортикостероиди, при заседнал начин на живот, употреба на контрацептиви, недостиг на естрогени на млада възраст, консумация на алкохол, повече от две стандартни питиета на ден, висок прием на кофеин, ниско съдържание на калциий в диетата, хипертиреоидизъм, ревматоиден артрит.
Измерването на костната плътност се осъществява от апаратура, която излъчва два рентгенови лъча, с различни енергийни храктеристики и регистрира пропуснатите от костта лъчи. Изследването продължава около 10-20 минути, безболезнено е и с ниско лъчево натоварване.
Специална подготовка за изследването.
Приемът на храни и медикаменти, богати на калций се спира за 24 часа предварително.
Изследването се ръководи от д-р Елиза Георгиева, специалист Образна диагностика. Тя е преминала международен курс на обучение, организиран от ISCD /Международна организация за клинична денситометрия/ и е положила изпит.